dimanche 17 janvier 2016

Mint a filmekben...




Tegnap megnéztem Tom Hanks lakatlan szigetes filmjét, előtte valamivel pedig a Kék lagúnát, és arra gondoltam, pár hónappal ezelőtt még másképp láttam volna a dolgokat, csupán filmbeli tájaknak... Új értelmet nyert minden: Tom Hanks próbálkozása a kókuszdió hámozásával, feltörésével...melyikben mennyi víz van. Ha megtörnek a hullámok a parttól messze, az azt jelenti, hogy ott bizony korallzátony van... arra ráesni pedig fáj. Viszont a lagúnában sok a hal, a víz sekély és nyugodt. Ezek eddig fel sem tűntek a filmben, vagy csak nem tűntek ennyire logikusnak. Remélem még többet fogok tanulni a maradék kevés hónapban...

Addig is, kókusz:
Nagyon friss kókusz, érdemes feltörés előtt lyukat fúrni, hogy megigyuk a sok vizet:)

öreg kókusz, coco germé, ha nem ennénk meg, kihajtana belőle hamarosan a következő fa...
de olyaaan finom az a kis gömböc!

desszert


reggeli üdítő




Mi mindenre jó a kókusz?


Először is, rendkívül energiadús és még annál is finomabb! Emellett van benne C, E, B vitamin, kalcium, rostok és ásványi anyagok. Készül belőle kókuszolaj főzéshez, szappan fürdéshez, hajpakolás szépséghez, a dió héja pedig remekül szolgál pohárként, főként a bódító hatású Csendes-óceáni ital, a kava fogyasztásához. A kókuszdiót borító durva rostszálakból pedig kötelek, szőnyegek, lábtörlők és matracok készülnek. 

Mi a különbség a kókuszvíz és a kókusztej között?
 
A kókuszvíz átlátszó folyadék a kókuszdió belsejében, ebből alakul idővel a kókusz fehér húsa, a kopra. Küllemre a vízhez hasonlít, ízre viszont édes.
A fehér színű kókusztejet meg kemény munkával csinálni kell, ha nem a boltit akarjuk megvenni. A kókuszreszeléket vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, s így megkapjuk az itteni konyha egyik fontos alapanyagát:)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire